Alle over 12 år kan kjøre El-sparkesykkel, men setter du på et sete, så må den registreres.
Politiet valgte å anmelde en mann for å ha kjørt el-sparkesykkel uten at den vare registrert i motorvognregisteret. Sparkesykklen hadde påmontert et sete, og dette gjorde den til en registreringspliktig motorvogn. Mannen hadde også promille.
Oslo tingrett skriver i dom av 23. februar at; "Det er utvilsomt og uomtvistet at elsparkesykkelen i den konkrete sak ikke er unntatt registreringsplikt og plikt om kjennemerke etter vegtrafikkloven og forskrift om bruk av kjøretøy. Dette på grunn av seteinnretningen på sparkesykkelen, jf. definisjonen i forskrift om krav til liten elektrisk motorvogn § 3."
Vanligvis er det et krav om forsett i strafferetten, at man bryter loven med vilje, men i vegtrafikksaker er det nok å være uaktsom for å kunne straffes. Retten mente i dette tilfellet at det var bevist at tiltalte ikke var klar over at el-sparkesykkel med påmontert sete var registreringspliktig, men at han burde ha vist dette. Retten skriver; "Retten legger til grunn at tiltalte har vært i en rettsuvitenhet om lovovertredelsen, slik det fremkommer av hans politiforklaring, men uvitenheten om vegtrafikkregler av denne karakter er etter rettens syn uaktsomt og fritar ikke for straffeansvar, jf. straffeloven § 26".
Tiltalte hadde også en promille tilsvarende 1,2 da han "kjørte" sparkesykkelen. Å kjøre motorvogn med så høy promille vil vanligvis kunne gi en ubetinget fengselsstraff og en bot tilsvarende halvannen ganger brutto månedslønn og inndragning av førerkortet i minst ett år.
Tingretten tok imidertid hensyn til utviklingen som har vært i forståelsen av straffverdigheten i "sparkesykkelsaker" og skriver om dette: "Sett hen til det høye promillenivået og risikovurderingen, mener retten at korrekt utgangspunkt for straffen i vår sak er en helt kort betinget fengselsstraff med alminnelig prøvetid, og en bot. Retten mener at straffenivået både står i forhold til forbrytelsen, og vil virke individualpreventivt og allmennpreventivt... Ved utmåling av bot skal det, ved siden av slike forhold som i alminnelighet tillegges vekt ved straffutmålingen, også legges vekt på lovbryterens inntekt og andre forhold som påvirker den økonomiske evnen, jf. straffeloven § 53 annet ledd. Selv om likhetshensyn og effektivitetshensyn med tygde taler for standardiserte bøtesatser på vegtrafikklovens område, mener retten at evneprinsippet slår inn i den konkrete sak... Samlet mener retten at korrekt og rimelig straff i den konkrete sak er betinget fengsel i 18 dager, med en prøvetid på to år jf. straffeloven § 34 annet ledd, og en bot på kroner 5 000, subsidiært fengsel i 5 dager, om boten ikke betales".
Tiltalte hadde ikke førerkort, så inndranging av dette ble ikke problematisert, men retten idømte han heller ikke sperrefrist på førerkortet, noe påtalemyndigheten heller ikke hadde påstått.
NB: Husk at nå er det ikke lov å kjøre el-sparkesykkel i påvirket tilstand og at fra 01.01.23 så er det krav om at det er tegnet ansvarsforsikring på sykkelen. Snart er det vår. Vi ønsker alle som kjører el-sparkesykkel en fin tur, uten sete og uten promille.
Advokat Kai Vaag forsvarte tiltalte.