Dersom politiet mener du har brutt vegtrafikkloven kan de beslaglegge førerkortet ditt. Du behøver imidlertid ikke samtykke til dette dersom du mener politet tar feil. I så fall må en dommer ta stilling til saken og om førerkortet skal beslaglegges frem til saken er ferdig etterforsket.
Spørsmålet om førerkortbeslag under etterforskning er ikke alltid like opplagt. Vurderingstemaet er hvorvidt du vil utgjøre en trafikkfare dersom førerkortet ikke beslaglegges. Det er sjelden en opplagt vurdering og mange momenter vil kunne spille inn. Sakens alvor, bevisenes styrke, tidligere trafikkovertredelser er noen av disse.
I en nylig sak, avgjort i Oslo tingrett fikk føreren tilbake sitt beslaglagte førerkort. Han var uenig i politiets vurdering av hans kjøreadferd. Politiet mente han hadde handlingsalternativer og opptrådte uaktsom da han hadde svingt bilen til venstre og en MC fører kolliderte med han. Selv forklarte han at han opplevde at MC føreren lå i hans kjørefelt og at han impulsivt svingte unna for å forhindre sammenstøt.
Retten tok ikke stilling til hva som faktisk skjedde, men konkluderte med at man ikke, på dette stadiet i etterforskningen, kunne utelukke bilførerens oppfatning av saken. Med henvisning til rettspraksis uttalte retten at det kan ikke kunne utelukkes at det skjedde noe ekstraordinært og uforutsett på en ellers oversiktlig vegstrekning, og at A handlet på refleks. Et øyeblikks uoppmerksomhet om
trafikkbildet, i en uoversiktlig og potensielt farlig trafikksituasjon, kan ikke karakteriseres som uaktsomt.
Advokat Per Zimmer bistod i saken.
Er du i tvil om dine rettigheter når det gjelder førerkortbeslag kan det være nyttig å rådføre seg med advokat. Vi er klare for å hjelpe deg.