En klient ble saksøkt for brudd på lojalitetsplikten i arbeidslivet. Saksøker ønsket igjennom en midlertidig forføyning å stanse en konkurrerende virksomhet, men tapte saken i en fersk kjennelse fra Oslo tingrett.
Saksøkte jobbet i saksøkers virksomhet, men sluttet og startet opp en konkurrerende virksomhet. Anførselen var at saksøkte hadde forlatt sin stilling i strid med oppsigelsen og på en illojal måte begått «porteføljetyveri» ved ta med seg saksøkers kunder over i ny virksomhet.
Saksøkte hadde muntlig sagt opp sin stilling og bekreftet dette skriftlig. Saksøker mente imidlertid at stillingen ikke var sagt opp og at den skriftlige bekreftelsen uansett var sendt til feil person i firmaet. Det var heller ikke inngått noen avtale om fravikelse av oppsigelsestiden. Oslo tingrett mente imidlertid at saksøker ved såkalt konkludent adferd viste at han både hadde mottatt og forstått oppsigelsen. Saksøkte hadde innlevert nøkkel til arbeidstedet, blitt slettet fra e-postkontoen og saksbehandlersystemet, og slettet fra ansettelses registeret.
I og med at det i arbeidsavtalen ikke var inntatt noen konkurranse eller kundeklausul stod dessuten saksøkte fritt til å starte en konkurrerende virksomhet, herunder rekruttere det som saksøker oppfattet som sine kunder. Det var imidlertid ikke ført noe bevis for saksøkte rent faktisk hadde rekruttert slike kunder. Et høyt antall søk i saksøkers kunderegister dagen før saksøkte sluttet og startet opp egen virksomhet, ble heller ikke oppfattet som illojalt.
Vaag & Zimmer ved advokat Per Zimmer bistod saksøkte.
Spør oss gjerne om arbeidsrett og hvilke plikter og rettigheter du har ved oppsigelse. Det er lett å trå feil enten du er arbeidstager eller arbeidsgiver. En klar og tydelig ansettelsesavtale er begynnelsen på et godt arbeidsforhold og sikrer en god avslutning dersom veien går videre.