En svært tragisk hendelse i Indre Østfold kommune har preget siste dagers nyheter, både lokalt og nasjonalt. To jenter på 17 år omkom i en trafikkulykke. Vi leser at en person er siktet i saken og har erkjent overlatelsesmedvirkning. Er han da skyldig i ulykkens tragiske konsekvenser?
Jeg kjenner bare saken fra media, og skal la påtalemyndigheten etterforske saken i fred, men når media skriver at en person både er siktet i saken og også har erkjent straffeskyld er det greit å gjøre rede for noen rettslige sider ved saker vedrørende overlatelsesmedvirkning.
Overlatelsesmedvirkning er et begrep fra vegtrafikkretten, og betyr kort og godt at man kan gjøres strafferettslig ansvarlig for å overlate kjøringen av eget kjøretøy til en person som ikke er skikket til å kjøre den. Man må forsettlig, altså med viten og vilje overlate bilen til en annen, men kan være uaktsom med tanke på det forholdet som gjør sjåføren uskikket til å kjøre. Man visste ikke om omstendigheten, men burde vite. Vegtrafikkloven § 31 første ledd jf § 17 annet ledd, sier kort og godt at man kan straffes for «… å ha latt en annen bruke en motorvogn som han eide eller hadde rådighet over på eiers vegne, uten å ha forvisset seg om at den som han lar bruke motorvognen fyller vilkårene for å føre den».
Før man låner bort bilen sin, eller en bil man selv «råder» over, er man forpliktet til å undersøke om vedkommende er edru, har førerkort eller ellers er skikket til å kjøre den. Dersom personen du overlater bilen til er påvirket av medisiner, alkohol eller illegale rusmidler, eller ikke har førerkort, kan du altså straffes.
Straffen for slike overtredelser varierer. Vegtrafikkloven har en strafferamme på ett år, men slike straffer ser vi sjelden for rene vegtrafikklovbrudd. Overlatelsesmedvirkning straffes omtrent like strengt som handlingen det medvirkes til. Låner du bort bilen til en uten førerkort får du en bot (forelegg), men har vedkommende promille, vil du kunne få alt fra en bot til ubetinget fengsel i noen uker. Du kan også miste førerkortet hvis overtredelsen er alvorlig nok. Overtredelser av vegtrafikkloven kan også ramme langt mer alvorlige bestemmelser i straffeloven, f.eks. bestemmelsen som ofte omtales som uaktsomt drap, eller som det heter i straffeloven § 281; «… den som uaktsomt forvolder en annens død». Overlater man bilen sin til en som ikke er skikket og som senere påfører seg selv eller andre død etter en ulykke, kan man også dømmes etter denne bestemmelsen.
I strafferetten må det være årsakssammenheng mellom handlingen og resultatet og det må ikke være rom for tvil for å kunne dømmes. At man erkjenner straffeskyld for overlatelsesmedvirkning behøver altså ikke bety at man er ansvarlig for utfallet av kjøringen.